29 Şubat 2008 Cuma

Dizüstünde Sinema Keyfi

HP, çift menteşeli tasarımıyla dikkat çeken yeni HDX9000 dizüstü bilgisayar serisiyle sinema keyfini evinize, hatta dizüstü bilgisayarlarınıza taşıyor.
20,1 inçlik bir monitör nerede işinize yarayabilir diye düşünüyorsanız, HP'nin yeni HDX9250ET modeliyle tanışmamışsınız demektir. Imprint tasarımıyla parlak ve çizilmeye dayanıklı bir yapı sunan dizüstü bilgisayar, çift menteşeli paneliyle de çalışma ve sinema izleme arasında konum farkı oluşturabiliyor.Her Şey Seyir Zevki İçinDört adet Altec Lansing hoparlör ile yüksek kaliteli ses üreten HDX9250ET, HP Triple Bass Reflex Subwoofer ile seslerin gerçekçiliğini en üst seviyeye taşıyor. Ayrıca oyun severler Nvidia GeForce 8800M GTS ekran kartı ile görsel efektlerden tam verim alabilecek.Teknik yönden de 500 GB'a kadar sabit disk alanı ve 4 GB bellek ile gücünü ortaya koyan bilgisayar, 2899 dolar + KDV fiyatıyla piyasaya sürüldü.

YouTube Canlı Yayına Geçiyor

Stüdyoyu hazırlayıp kameralarınızı kurun; en popüler video paylaşım servisi YouTube'da canlı yayında video keyfi bu yıl içerisinde başlıyor.
Dedikodular doğru çıktı; YouTube kurucularından Steve Chen, bir konuşmasında, video paylaşım servisinin bu yıl içinde canlı yayına izin vereceğini müjdeledi. Sahip olduğu devasa kullanıcı kitlesinin, bu yeni pazarda da kendilerine büyük avantaj oluşturacağının farkında olan YouTube yönetimi, canlı yayınların her zaman istedikleri bir yöntem olduğunu, ancak kaynak sıkıntısı nedeniyle bir türlü gerçekleştiremediklerini belirtti. Şimdi ise Google saflarına katılmanın verdiği rahatlıkla canlı yayın hedefine ulaşacaklar gibi görünüyor.İnternet hızlarının artması ve canlı yayın modasının yayılmasıyla birlikte, video paylaşım siteleri arasındaki rekabetin ne hal alacağı ve yayının içeriğine müdahale konusunda nasıl güvenlik önlemleri kullanılacağı ise merak uyandırıyor.

67 Ülke Ona Emanet


Intel Türkiye Genel Müdürlüğü görevini Çiğdem Ertem'e devreden Ege Ertem, bundan böyle Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi'nden sorumlu.
Intel'in Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Satış Müdürü 1 Şubat'tan itibaren Ege Ertem oldu. Intel Türkiye Genel Müdürlüğü görevini Çiğdem Ertem'e devreden Ege Ertem, bundan böyle Intel'in 67 ülkedeki satış yönetiminden sorumlu olacak. "Kendine has dinamikleriyle gerçek bir okul olan Türkiye pazarında edindiğim deneyimlerle, Intel'in bölgedeki satış başarısını daha da ileri taşımak için çalışacağım." Bir Başarı Hikayesi1973 doğumlu Ege Ertem, TED Ankara Koleji'nin ardından 1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1997-2000 yılları arasında Schneider Elektrik'te Teknik ve Ticari Mühendis ve Satış Temsilcisi ve ABB'de Satış ve Pazarlama Temsilcisi olarak görev yaptı. Eylül 2000'de Müşteri İlişkileri Yöneticisi olarak katıldığı Intel Türkiye ailesinde Pazarlama Müdürü ve Satış Müdürü olarak görev alan Ege Ertem, 2005 yılından Şubat 2008'e kadar Intel'in dünyadaki en genç Genel Müdürü olarak Türkiye ofisinin yönetimini sürdürdü. Aynı zamanda Intel Ortadoğu, Türkiye ve Afrika İş Etikleri Anlaşması Proje Müdürü olarak da görev yapan Ege Ertem'e biz de ShiftDelete.Net ailesi olarak yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Vista Fiyat Kırıyor

Bilgisayarındaki Windows XP işletim sistemini yenilemek için piyasanın ucuzlamasını bekleyenlere müjde! Resmi açıklama geldi; yeni Vista tarifeleri haberde.
Kullanıcıların en yeni işletim sistemine geçmeye teşvik etmek isteyen Microsoft, yaptığı açıklamayla Windows Vista'nın fiyatlarını düşürdüğünü belirtti. Bundan böyle 160 dolarlık Home Premium sürümü 130 dolardan, 400 dolarlık Ultimate sürümü de 320 dolardan satılacak. Yükseltme yapmak ise 260 dolardan 220 dolara ucuzlamış durumda.Yurtdışında fiyatlar bu şekilde, ancak Türkiye ücretlerindeki değişiklik hakkında yetkililerle bağlantıya geçtiğimizde, henüz listelerde bir değişiklik olmadığı bilgisine ulaştık. Yurt içi fiyatları için beklemedeyiz.

Asus'tan Yeni Ses Kartı: Xonar DX

Her ne kadar ismi 486 işlemcilerin son takılarını hatırlatsa da, bu yeni ses kartı onlardan birkaç kat daha fazla transistör içeriyor. Ayrıntıları açıklıyoruz.
Asus, ses kartı konusunda, anakarta tümleşik yongaların yerine önerdiği bir ürününü duyurdu. Asus daha önce yine Xonar isimli bir kart çıkartmıştı ve bu kart biraz daha üst seviyeye hitap ediyordu. Şimdi ise, biraz daha giriş seviyesi hedeflenmiş gibi gözüküyor. Xonar DX ses kartı, Asus'un AV100 isimli ses yongasını kullanıyor. Kartın bir diğer özelliği ise, anakart üzerinde, kullanılacak ürün olmadığı için sadece yer işgal ettiğinden şikayet ettiğimiz PCI Express 1x yuvasını kullanması. Haydi hayırlısı, diyoruz ve kartı test etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

4 Kat Hızlı Flash Bellek


Corsair, CeBIT Hannover'de göstereceği yeni flash belleğin detaylarını açıkladı. Bu flash belleğe bir film dosyasını atmak ne kadar sürüyor dersiniz? Açıklıyoruz.
16 GB kapasiteye sahip olan Voyager "GT" USB 2.0'ı haftaya Almanya'da düzenlenecek olan fuarda görebileceğiz. Bu flash belleğin görünümünün diğer belleklerden pek farkı olmasa da, 200 metre derinlikte olsa bile, kapağı kapalı iken su geçirmeme gibi bir özelliği de var. Flash belleğin dosya aktarım performansı ise gerçek ölçümlerle şöyle;


:: 1.06 MB'lık ofis dosyasını yaklaşık 2 saniyede:: Toplamda 270 MB tutan resim dosyalarını 24 saniyede:: 1.63 GB'lık film dosyasını ise 98 saniyede kopyalıyor. Bu ürünün yurtdışı fiyatının 169,99 Dolar olması bekleniyor.

Harici Blu-ray Sürücü Yolda

Biz henüz bilgisayarın içine yerleştirememişken, Philips & Lite-On Digital Solutions harici Blu-ray sürücüyü hazırlıyor. Çıkış tarihi ve teknik özellikler haberimizde.
Blu-ray'in yüksek çözünürlüklü medya yarışında şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından, firmaların Blu-ray'e odaklanmalarının da önü açılmış oldu. Philips & Lite-On Digital Solutions da ilk harici USB BD-ROM sürücüsünü tanıttı.Yılın ikinci çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Lite-On DX-4O1S, Blu-ray Disk medyalarını 4x hızda okuyabiliyor. Ayrıca tek katmanlı DVD 12x, çift katmanlı DVD 8x ve CD medyalarını da 32x maksimum hızda okuyabilen cihaz, yeni nesil yüksek çözünürlüğü her yerde yanında taşımak isteyenler için ideal bir sürücü olacak.

Resimler Sağ Tıkla Flickr'da

Resim paylaşım sitesi Flickr ile içli dışlıysanız, görsel yükleme işinizi birkaç fare tıklamasına indiren Sendto Flickr uygulamasını çok seveceksiniz.
Sendto Flickr'ı basitçe tarif etmek gerekirse; farenize sağ tıklayarak eriştiğiniz menüye 'Flickr'a gönderme' özelliği ekliyor. Bu sayede ağ sürücüleri, taşınabilir diskler, flash bellekler, hafıza kartları da dahil olmak üzere her yerden görsel yüklemesi yapabiliyorsunuz.Çoklu materyali de aynı anda seçip yükleyebildiğiniz uygulama, 'tek tıkla yükleme' mantığını korumak amacıyla fotoğraf bilgileri gibi girişler gerektirmiyor. Kısa süren kurulumun ardından, Flickr giriş bilgilerinizi ayarladıktan sonra, sağ tıklamayla eriştiğiniz menüdeki Gönder sekmesine Flickr seçeneğinin eklendiğini görebilirsiniz. Gönderim sırasında görsellerin ön izlemesini yapmak da eklentinin bir diğer güzelliği.Doğrudan Flickr hesabınızla bağlantılı çalışan uygulamayı ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Sendto Flickr yazılımını ücretsiz olarak indirip kurmak için burayı tıklayın.

Mickey Mouse Flash Bellek

A-Data'nın yeni ürünü T703 Mickey Flash Drive, Disney'in ünlü faresini andıran tasarımı ve fotoğraf yerleştirilebilen yüz kısmıyla dikkat çekiyor. Teknik detaylar yazıda.
Donald Duck ile girdiği maceralardan tanıdığımız çocukluğumuzun vazgeçilmez figürlerinden Mickey Mouse, A-Data tarafından tasarlanan flash bellek formatında yeni nesilde de bizimle birliktelini sürdürüyor.Kulağı 1 GB ila 8 GB arasında değişen bir flash bellek olan A-Data T703 Mickey Flash Drive, cebinize sığmayacak olsa da masanızın üstünde çok şık bir obje olacaktır. Yüz kısmına fotoğraf da yerleştirebildiğiniz, 30 Mb/s ortalama okuma hızına sahip ürün, üç farklı renk seçeneğiyle yaklaşık 20 dolar fiyatla yurtdışında satışa sunulacak.

Thunderbird Gelişiyor

Mozilla'nın e-posta istemcisi Thunderbird sürekli olarak gelişmeye ve açıklarını kapatmaya devam ediyor. Son olarak Thunderbird 2.0.0.12 yayınlandı.
Ücretsiz e-posta istemcisi Mozilla Thunderbird'ün 2.0.0.12 sürümü yayınlandı. Mac, Windows ve Linux ile kullanılabilen programın son sürümüyle birlikte önemli güvenlik açıkları kapatılmış durumda. Bu nedenle Thunderbird sahiplerinin indirmesi şiddetle tavsiye ediliyor. Thunderbird 2 ve üzeri e-posta istemcisini kullananlar, güncellemeyi otomatik olarak alırken, yeni Thunderbird kullanıcıları ve en eski sürümleri kullananlar da buradan ücretsiz indirimi yapabilir.

Haberturk.com'a Saldırı

Türkiye'nin en popüler haber sitelerinden Haberturk.com, içerdiği bir haber nedeniyle saldırıya uğradı. Sitenin yayınına ara verilmesinin nedeni ise oldukça ilginç.
Saldırganlar, ünlü haber sitesine yapılan saldırının nedeni olarak etniki ayrımcılığın olduğunu ileri sürüyorlar. Aşağıda ekran görüntüsü de olan mesajın bitiminde ise siteye saldırıda bulunan korsanların nick'leri yer alıyor. Bir süre önce, benzer bir saldırı da bir başka haber sitesi olan Internethaber.com'a yapılmıştı ve saldırgan, kısa sürede yakalanmıştı. Haberturk.com'un hack'lenmesi ile ilgili nasıl bir gelişme olacağı ise merak konusu. Ülkemizde artık bilişim suçlarının takibinin daha hızlı yapılması, bu merakı kısa sürede giderecek gibi görünüyor.

Güncelleme 28-02-2008 / 00:00Site şu anda normale döndü. Saldıran kişilerin, ne şekilde yakalanacağını ise zaman gösterecek.

Ubuntu Cebe Giriyor

Canonical'ın popüler Linux dağıtımı, yakın zamanda mobil sürümüyle sunulacak. Peki Ubuntu Mobile hangi modellerle uyumlu olacak? Haberimizi okuyun.
Windows Mobile'a bir rakip de Canonical'dan geliyor. Nisan sonunda Ubuntu 8.0.4 final sürümünün yayınlanmasından sonra kullanıcılara sunulması planlanan Ubuntu Mobile, Intel Silverthorn işlemcileri kullanan mobil cihazlarla çalışacak. Samsung Q1 Ultra, Fujitsu U1010, HTC Shift gibi örnekleri olan bu cihazlarda dokunmatik ekran desteği, parmakla kullanımı kolaylaştıran büyük simgeler, 4,8 inç ila 7 inç arası ekranlara göre tasarlanmış 800 x 480 - 1024 x 768 arası çözünürlük gibi güzellikler sunacak. Güçlü Web ÖzellikleriFirefox tabanlı Flash 9 ve Java gibi birçok uygulamayı destekleyen güçlü bir web tarayıcısı da içeren Ubuntu Mobile, Web 2.0'dan tam verim almanızı sağlayacak. İçereceği uygulamalar arasında Skype with Video, POP ve IMAP destekli bir e-posta istemcisi, RSS okuyucu ve PIM yazılımı bulunan Ubuntu Mobile, ayrıca ses ve video oynatıcı da barındıracak.Yüksek oranda kişiselleştirilebilir özelliklerle donatılan Ubuntu Mobile'ın dişli rakipleri (Windows Mobile, Android gibi) arasında edineceği yeri de yakın gelecekte göreceğiz.

Microsoft'a 1,6 Milyar Lira Ceza

Avrupa Birliği, Microsoft'a, aldığı anti tekel kararlarına uyamaması sebebiyle yüklü bir miktar ceza kesti. Bu, AB tarafından uygulanmayan karar kesilen ilk ceza.
Microsoft ve Avrupa Komisyonu'nun arası 2004'teki kararlar sebebiyle pek iyi değilken, şimdi de dört sene önce yürürlüğe giren kararlara uyulmamış olması sebebiyle bir de yüklü bir para cezasıyla şenlendi. Avrupa Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre 1,6 milyar YTL (899 milyon euro) tutarındaki bu ceza, elli yıllık tekel karşıtı uygulamalarda, kararlara uyulmaması sebebiyle kesilen ilk ceza durumunda. Avrupa Birliği mi çok katı yoksa Microsoft mu adlî meselelere vakit harcamaktan zevk alıyor bu konuda açıklama yapan henüz çıkmadı.

AMD'den Çift Çekirdekli Sempron

AMD'nin Athlon işlemcilerinin önbelleği kırpılmış sürümleri diyebileceğimiz Sempron ürünleri, önemli bir pazarda çift çekirdekli olarak da sunulmaya başlandı.
AMD, Çin'de güç kaybetmek istemiyor. Intel tarafından piyasaya sürülen çift çekirdekli Celeron işlemcilerden sonra, bir cevap olarak, AMD kendi ekonomik işlemci sınıfı olan Sempron tarafında da düşük maliyetli çift çekirdekli işlemcileri sundu. Henüz AMD'nin işlemci karşılaştırma sitesi olan www.amdcompare.com adresine bile olmayan Sempron 2100+ isimli işlemci, şu sıralarda Çin'e özel üretilmiş gibi gözüküyor. İşlemciler 65 nanometre üretim teknolojisine ve 1,8 GHz saat hızına sahip. Fiyatı ise 55 dolar.

MSN Tuzağına Düşmeyin!

MSN listelerinde sizi engelleyenleri göstereceğini ima eden adreslerden uzak durun. Felaketle karşılaşmamak için yapmanız gerekenleri açıklıyoruz.
MSN listesine girdiğiniz birisi, sizi daha sonradan engellediğinde, kendi listenizde o kişiyi hep çevrimdışı görürsünüz. Uzun süredir listenizde çevrimdışı olan birisi, içinize kuşku düşürebilir ve "Acaba beni engelledi mi?" sorusunu bile aklınıza getirtebilir. Aslında cevap oldukça basit; sizi engelleyenlerin kimler olduğunu asla göremezsiniz. Ama bazı uyanık web siteleri, sizi engelleyenleri göstereceğini söyleyerek hain tuzaklar kuruyorlar.

Sizden Şifrenizi İstiyorlar Sitenin çalışma şekli şöyle; önce sizden e-posta adresinizi istiyor ve ardından da şifrenizi. Bu bilgileri verdiğinizde, sisteme hemen giriş yapılıyor ve sizi engelleyenleri listesi verilecek dese de artık iş işten geçmiş oluyor. Bu kadarla sınırlı kalsa iyi. E-posta adresinizi ve şifrenizi alan bu site, hemen MSN listenizdekilere de ulaşmaya çalışıyor sizin adınıza be bu zincir, uzamaya devam ediyor. Ne Yapmak Gerekiyor?
Microsoft’un dışında hangi site olursa olsun, kesinlikle şifrenizi bir web sitesine vermeyin.
Arkadaş listenizden gelen otomatik reklam mesajlarını ciddiye almayın.
MSN üzerinden gelen dosyaları açmadan önce virüs testinden geçirin.
Anti virüs yazılımınızı mutlaka güncel tutun.

Sparkle'dan Sessiz 9600GT

Sparkle'ın sessiz kartlarına alıştık. daha önce GeForce 8800GT'nin tamamen sessiz hâlini test etmiştik. Şimdi ise 9600GT'ye benzer işkenceleri yapıyoruz.
Sparkle'ın pasif soğutucuya sahip bir grafik kartı daha test merkezimize ulaşmıştı. Daha önce gelen 8800GT modeline olukça benzeyen pasif soğutmalı 9600GT ürünü de neredeyse aynı soğutucuya sahip. Alüminyumdan üretilmiş ısı borusu ve ısı dağıtıcı peteklere sahip olan ürün, işi biraz esen kasalara hitap ediyor. Hatta mümkünse, işlemci soğutucunuzun fanı doğrudan bu kart üzerine üflese şahane olur; zira bu kart bir performans kartı olduğu için, yatırım yapacak kullanıcıların sistemleriyle uzun süre sürekli oyun oynayacağını düşünebiliriz.

YorumlarYaptığımız kısa araştırmada GeForce 9600GT ürününün pazara girdiğini ve 200 dolar civarında fiyatlara satıldığını görebiliyoruz. Gerçi bu ürünle ilgili fiyat henüz alamadık; fakat şu an kendisini kapıştırdığımız Powercolor'ın HD 3850 PCS Extreme ürünüyle benzer bir fiyata sahip olduğunu (230 dolar + KDV civarı) söyleyebiliriz.

Şu an için AMD tarafında fiyat olarak HD 3870'i ve performans olarak da HD 3850'yi tehdit eden GeForce 9600GT kartlarından olan Sparkle 9600GT'nin özelliği şüphesiz sessiz çalışması. Kartın üzerindeki soğutma küçük yüklerde sorun çıkartmıyor fakat kasanızın içinde, bu grafik kartının faydalanabileceği bir hava akımı yoksa bu ürünü size önermiyoruz.İşin bir de performans kısmı var. Zira benzer fiyara hızları biraz daha gazlanmış ve iyi havalandırmalı kasa içinde yine uzunca bir süre ses çıkartmayan GeForce 9600GT ürünlerini görebilirsiniz. Sparkle GeForce 9600GT ürününü kasasının içinde yeterli hava akımı olan kullanıcılara öneriyoruz. Ürünün elle tutulmayacak kadar ısındığını ve o şekilde çalışmaya devam ettiğini de gördük. Tabii erimemiş olması kıstas değil zira belli bir sıcaklıktan sonra kendisini yavaşlatan bir güvenlik sistemi de kart üzerinde mevcut.

Sparkle GeForce 9600GTGrafik kartı Grafik işlemcisi: G94 Grafik belleği: 512 MB DDR3 Bellek veriyolu: 256 bit Bağlantı arabirimi: PCI Express 16x Görüntü çıkışları: 2xDVI ve S-Video Harici güç girişi: 6 iğneli PCIe Saat Hızları:
İşlemci Hızı: 650 MHz Bellek Hızı: 1800 MHz etkin Shader Hızı: 1650 MHz Fiyat: Firmaya sorunuz

Toshiba'dan 1,8" Sabit Diskler

Cep telefonlarıyla kullanabilmek için halen biraz hantal olsalar da, geleceğin portatif medya oynatıcılarını düşünen Toshiba, yeni 1,8 inçlik sabit disklerini tanıttı.
Toshiba, boyu neredeyse kalem piller kadar olan iki yeni sabit disk modelini tanıttı. 1,8 inçlik bu disklerin yeni nesil portatif medya oynatıcılarda (PMP) kullanılacağı tahmin ediliyor. İki modelden MK1216GSG 120 GB kapasite sunarken, MK8016GSG de 80 GB kapasiteye sahip.Her iki sabit disk de en son SATA 2.6 özelliklerinde üretildi ve micro SATA bağlantısını kullanıyor. 5.400 RPM hızındaki ürünler, 8 MB ön belleğe ve 489 Mb/s veri transfer hızına ulaşıyor. Her biri 62 gram olan sabit disklerin fiyatlandırmaları konusunda henüz kesin bir bilgi yok.

25 Şubat 2008 Pazartesi

Internet Explorer 8 Yolda

Microsoft'un yeni tarayıcısıyla ilgili haberler boy göstermeye başladı. Internet Explorer 8 beta 1 için ilk davetiyeler, seçilmiş bir grup beta testçiye gönderildi bile!
Internet Explorer 8 beta 1'in teknik ön izlemesine yardımcı olmaları için bir grup beta testçiye mektup gönderen Microsoft, yeni tarayıcısını MIX'08 etkinliğinde (Mart ayının başında) tanıtmayı planlıyor. Henüz kamuya açıklanan genel bir bilgi olmasa da, Microsoft'un da mektubunda belirttiği gibi IE8'in çıkmasına az bir zaman kaldı.Firefox 3 ve Internet Explorer 8 çatışmasının ne kadar çetin geçeceğini ise ancak önümüzdeki aylarda görebileceğiz.

Gmail'de Görünmez Olun

Gmail'de istemediğiniz sohbetlere karışmadan gönül rahatlığıyla gezinmek artık mümkün. Google sonunda görünmezlik özelliğini sohbet menüsüne ekledi.
MSN kullanıcılarının muhtemelen en kullanışlı bulduğu özellik Çevrimdışı Göster durumunun sohbet programına eklenmesiydi hiç şüphesiz. Uzun zamandır Google Talk için beklenen bu özellik, Google tarafına da kısmen geldi.Henüz Google Talk ile birlikte kullanılamasa da, Gmail sayfasında gezinirken kişi durumunuzu Görünmez olarak ayarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde sohbet başlatmak da mümkün. Görünmez modu şimdilik sadece Gmail arayüzünde çalışsa da, yakın zamanda Google Talk'a da sinsice girebileceğimizi kestirmek pek zor değil

Samsung Cayır Cayır

LG marka bir dizüstü bilgisayarın patlamasının yankıları sürerken, bir infilak haberi de Samsung'dan geldi. Alev alan dizüstü bataryası, ufak bir yangına sebep oldu.
Patlayan ve yanan dizüstü bilgisayar pilleri, teknoloji basınında gündemden düşmüyor. Daha bir ay kadar önce LG marka bir dizüstü bilgisayarın bataryası patlamışken, şimdi de Samsung'un dizüstü bilgisayarındaki batarya aşırı derecede ısınıp alev aldı.Küçük çaplı bir yangının çıktığı Güney Kore'de yaşanan olayda, alevler büyümeden müdahale edilirken, Samsung yaptığı açıklamayla P10 model dizüstü bilgisayarın 3,5 saat çalıştıktan sonra yangına neden olduğu ve cihaz yastığın üzerinde olduğu için alevlerin yatağa ve tüm odaya sıçradığını belirtti. Samsung, yangına neden olan P10 modelinin 2002 yılında satılan ürünler arasında olduğunu açıklarken, bataryanın üretici firması hakkında bir konuşma yapmadı.

Ubuntu 8.04 Alfa 5 Yayınlandı

Nisan ayındaki çıkışı yaklaştıkça, Ubuntu 8.04 Hardy Heron için gelişmeler hızlanıyor. Son olarak yeni nesil Ubuntu'nun 5. alfa sürümü yayınlandı.
En popüler Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu'nun yeni nesli 8.04 Hardy Heron, Nisan ayında son haliyle yayınlanacak. Canonical da yeni Ubuntu'nun 5. alfa sürümünü kullanıcılara sundu. Alfa 5 sürümünde kullanıcılar ister LiveCD'den, ister Wubi ile Windows içinde bir bölmeye yükleyebiliyor. İşletim sistemleri arasında geçiş yapmak için bilgisayarı yeniden başlatmaya da gerek kalmıyor.Linux kernel 2.6.24 kullanan son alfa sürümünde Firefox 3 beta 3 varsayılan web tarayıcısı olarak gelirken, PulseAudio da varsayılan olarak kullanılıyor. Torrent programı olarak Gnome BitTorrent'te geçilirken, Vinagre VNC de yerini xvnc4viewer'a bırakmış görünüyor. Ubuntu 8.04 Alfa 5'in halen yayın öncesi yazılım olduğunu ve öncelikli sisteminize kurarsanız veri kayıpları yaşayabileceğinizi de hatırlatalım.

Penryn'li Toshiba'lar Yolda


Penryn tabanlı dizüstü bilgisayarlara iki üye daha Toshiba'dan geliyor; yeni Satellite A300 ve Satellite P300 modelleri ile ilgili detaylar yazıda.
Toshiba, iki yeni Penryn tabanlı dizüstü bilgisayarını tanıttı. Satellite A200'ün yeni modeli olan A300, 15,4 inç ekranı, ferah tasarımı ve Harman Kardon hoparlörleri, parmak izi okuyucu sistemi, 1,3 megapiksel kamerası ile kaliteli çoklu ortam özelliklerine sahip.160 GB sabit disk kapasitesine sahip olan A300, 2 GB'a kadar yükseltilebilir bellek kullanabiliyor. İşlemci seçenekleri arasında ise Core 2 Duo T5500 veya T8100 bulunuyor. 17 inçlik P300 modeli de ekran boyutu dışında A300'den farklılık göstermiyor. Toshiba Satellite A300, 999€ fiyatla yurtdışında alıcı bulmayı beklerken, P300'ün fiyatı hakkında henüz net bir bilgi yok.

Nvidia'dan Yeni Mobil Quadro


Nvidia, taşınabilir bilgisayarlar için yeni bir Quadro serisi grafik işlemcisi piyasaya sürüyor. Yeni Quadro FX 3600M'in özellikleri bu haberimizde.
Nvidia, iş istasyonlarına yönelik, mühendislik uygulamaları (dolayısıyla Open GL) tarafına göre özelleştirilmiş grafik kartları serisi olan Quadro'lara, yeni bir taşınabilir sistem işlemcisi ekliyor. Quadro FX 3600M olarak anılacak yeni taşınabilir grafik işlemcisi, güncel dizüstü bilgisayarlara uyacak oranda en yüksek performansa adanmış bir ürün. 512 MB'a kadar DDR3 bellek destekleyen Quadro FX 3600M, 256 bit bellek arabirimine sahip. Ürünün desteklediği Open GL sürümü 2.1, DirectX sürümü ise DirectX 10.


Nvidia'nın Quadro FX 3600M ürününü kullanacak ilk taşınabilir iş istasyonlarından biri de HP'den geliyor. Burada fotoğrafını gördüğünüz ürün, HP Compaq 8710w HP'nin internet sitesinde gördüğümüz önceki sürümlerinde Quadro FX 1600M kullanıyor. Yeni üretilen modeller ise (tahminimizce seçime bağlı olarak) Quadro FX 3600M barındıracak.

McAfee'den 2008 Tahminleri

Bu yıl kullanıcıları tehdit edebilecek saldırıları belirleyen McAfee, internetin ve e-postaların yayılmasıyla birlikte saldırıların artacağı kanaatinde.
McAfee, 2008 yılına dair internet saldırılarıyla ilgili tahminlerini açıklarken, internet tehditlerinin amatör düzeyde olduğunu, günümüzde ise çok daha hedefe odaklanmış ve finansal veya siyasi karşılık görmeyi amaçlayan saldırılar olduğunu belirtti.McAfee Avert Lab'ın dünyanın 26 şehrinde yaptığı araştırmalar, 2008 yılına ait bazı olası tehditlerin belirlenmesine yardımcı oldu.Botnet Rekora Koşacak
Storm Worm olarak da bilinen Nuwar'ın şu ana kadar binlerce çeşidi çıktı ve kodlama teknikleri ile etkileme metotları sürekli değişti. Nuwar ile ilgili resmi yetkililer dört bot uzmanını sorgularken, benzer suçlular Nuwar'ın benzeri girişimlerine devam edecekler.Maddi çıkar amaçlı saldırılar ve phishing de yıl içinde farklı yöntemlere kayacak. Birçok kullanıcının farklı mecralarda aynı kullanıcı adı ve şifreyi kullandığını bilen saldırganlar, daha az popüler olan kolay siteleri öncelikli hedef haline getirecek.Vista'ya DikkatWindows Vista geçtiğimiz yılı pazarda düşük bir pay ile kapatmış olsa da, bu yıl içinde yaygınlaşması sürecek ve saldırganlar da işletim sisteminin açıklarından faydalanarak yeni yöntemler geliştirecek. Ayrıca Web 2.0 kullanılan Facebook gibi sosyal ağ sitelerine de yapılacak saldırılarda büyük artış bekleniyor. Blog spam ve video spam sayılarında da belirgin oranda artışın gelmesi tahminler arasında yer alıyor.

Kütüphane Silverlight'a Emanet

Amerikan Kongresi'nin kütüphanesinin içeriği, Microsoft'un yaptığı bağışla Silverlight teknolojisiyle sunulacak. Bilgiye erişim özgürlüğü yine tartışılıyor.
Amerikan Kongresi Kütüphanesi'nde, üç milyon dolarlık ekipman ve yazılım bağışı sonrasında kütüphane içinde Windows çalıştıran kiosk şeklinde tasarlanmış bilgisayarlar üzerinden Silverlight teknolojisini kullanarak sunulması gündemde. Teknik olarak teknoloji gösterisi olarak bu durumu beğendiğimizi bile söyleyebiliriz. Diğer taraftan iş bilgiye erişim serbestliği olunca, bu konuda şüpheci yaklaşımlar doğmaya başlıyor.Teknik Eksiklik, Taktik ÜstünlükŞu an için Silverlight'ın diğer işletim sistemlerinde kullanılmasını sağlayacak bir uyarlaması yok. Microsoft'un da katıldığı Moonlight projesi ile bu tür bir uyumluluk sağlanacak; fakat Silverlight'ın kullandığı dosya türleri ve veri biçimleri düşünülünce (gömülü ses ve görüntü çözücüler gibi) teknik anlamda özgür ve fikri mülkiyet sınırlamalarından arındırılmış bir veri sunum biçimi oluşması imkânsız görünüyor. Bu da teknik anlamda, bilgiye erişim serbestliği açısından önemli bir engel.

Pakistan'dan YouTube Yasağı

Neyse ki dünya üzerinde yalnız değiliz! Pakistan hükümeti YouTube'da sakıncalı gördüğü bazı videolar sebebiyle, siteye erişime engel getirdi.
Pakistan'da devletin "dince küfre giren eylemleri içeren videolar barındırması" sebebiyle YouTube.com adresine erişimi kesmesi, dünya çapında yankı uyandırdı. Her ne kadar hükümet görevlileri olayı fazla detaylandırmasa da, olayın sebebinin YouTube'da bulunan bazı videolarda, Danimarkalı gazetelerin bu ayın başında tekrar yayınladığı ve Hz. Muhammed'i ve İslam dinini küçük düşürücü içeriğe sahip olan karikatürlere yer verilmesi olduğu belirtiliyor. Bu arada, bir not olarak, olayın Danimarka'yla olan bağlantısının, sadece bu ülkede gazetelerin hakaret ile fikir beyan özgürlüğü arasındaki ince çizgiyi test ede ede bitirememeleri olduğunu belirtmek isteriz. YouTube'a erişim yasağı öncesinde, Pakistan'ın birçok yerinde, gazetelerdeki karikatürlerin yeninden yayınlanmasını protesto için binlerce kişi sokaklara dökülmüş, bolca bayrak yakılmıştı.

Toshiba ve Sony, Yine El Ele

HD DVD'nin resmî olarak sonlandırılmasının ardından, Toshiba, Sony ile birlikte aslında hacimli bir üretim yaptığını fark etti ve yonga işinde Sony'ye eşlik edecek.
Sony, Toshiba ve IBM, birlikte ürettikleri ve özellikle de PlayStation 3 içinde gösterdiği performansla tanınan Cell yongalarının üretimine devam ediyor. Sony yanında, IBM'in de yüksek performanslı sistemlerde kullandığı Cell mikroişlemcisini ve işlemci mimarisini Toshiba bu vakte kadar etkin olarak kullanmıyordu. Belki de bunun bir sebebi de, yeni nesil optik disk mücadelesindeki rakibi Sony ile arasındaki savaştı. Şimdi ise, Toshiba, HD DVD'yi kenara bırakıp daha başarılı olabileceği işlere geri dönüyor diyebiliriz.Sony, şu an içinde Cell işlemcileri ve RSX grafik işlemcilerinin üretildiği bölümlerini Toshiba'ya satıyor Daha öncelerde ikili bir anlaşmaya varmaya çalışmış; ama sonuç çıkmamıştı. Arada konuşulan para ise 1 milyar YTL. Bu şekilde, içindeki teknolojilerinin bir kısmının üreticisi bir kısmının ise rakibi konumunda bulunan PlayStation 3 için en etkin desteği veren üretici olacak. Bu gelişme, bir anlamda, Sony'nin Toshiba'ya verdiği bir savaş tazminatı olarak görülebilir. Ama getirileri uzun vadede çıkacak bir tazminat olduğu kesin

MS'tan İyi Niyet Bildirmeye Devam

Yahoo'yu almak için teklifte bulunup herkesi ayağa kaldıran Microsoft, Yahoo ile ilgili iyi niyet sergisini açtı. Peki, en son "eğer alırsak" vaadinde ne denildi?


Microsoft, Yahoo! girişiminde henüz muvaffak olamamış da olsa, iyi niyetli telkinlerle firma çalışanlarını da etkilemeye çalışıyor. Milyarlarca doların havada uçuştuğu bu teklifte, Microsoft'un en son yaptığı açıklama kayda değer bir noktaya parmak basıyor: Yahoo! olduğu gibi Microsoft'un yanına taşınmayacak ve Kaliforniya Sunnyvale'daki yerinde kalmaya devam edecek. Tabii sözleşme imzalanmadan ve tekel karşıtı yasalara takılmadan önce bu konu herkesin en son derdi durumunda. Bu da işin bir başka boyutu.

24 Şubat 2008 Pazar

Mustek'ten Ekonomik A3 Tarayıcı

A4'ten daha büyük belgeleri sayısallaştırmaya ihtiyacınız varsa, A3 belge tarayabilen Mustek ScanExpress A3 USB 600 Pro incelememizi okumanızı öneririz.
Mustek ScanExpress serisi, daha çok ofis kullanımı için düşünülmüş ürünler barındırıyor. ScanExpress A3 USB 600 Pro, hız rekorları kıran bir tarayıcı olmasa da, işinizi görebilecek ve büyük boyuttaki görsel malzemeleri yeterli düzeyde bir kaliteyle sayısallaştırabilecek bir ürün. Tabii unutmayın, ne kadar köfte o kadar ekmek kuralı burada da geçerli. Mucize beklemeyin.
Ürünün kutusu LCD monitörler kadar büyük. Masanızda, A3 boyutu tarama yapmasının bir getirisi olarak, fazlaca yer kaplıyor. Ürünün içinde tarayıcı kafayı sabitlemeye yarayan bir taşıma kilidi bulunmadığı için, ürünün yan tarafı kullanmadığınız zamanlarda dikleyip bir yere yaslanmanıza imkân verse de, bunu yapmanızı önermiyoruz.

Kurulum ve Kullanım
Ürünün üzerinde herhangi bir düğme bulunmuyor. Tek yapmanız gereken, USB kablosunu ve güç adaptörünü bağlamak. Gerisini, ürünün CD'sinde gelen yazılımlarla hallediyorsunuz. Bu basitlik, yerinden kalkmak istemeyen kullanıcılar için de gayet iyi. Zaten, bu tür ürünlerin üzerindeki tuşlar genellikle yazılımı harekete geçirmekten başka bir işe yaramıyorlar.

Mustek ScanExpress A3 USB 600 Pro ürünü, kutu içinden Ulead Photo Express 5 SE ile geliyor. Her ne kadar ürünün kendi yazılımı size bir şekilde tarama yapıp belirli bir klasöre kaydetme imkânı veriyorsa da açıkçası çok da yeterli değil. Bu şekilde TWAIN standardını destekleyen bir başka yazılımla birlikte ürünü kullanmak istemeniz olası. Sadece Ulead Photo Express değil, isterseniz IrfanView gibi bir yazılımla bile, TWAIN sürücülerini kurduktan sonra, bu ürünü kullanabilirsiniz. Hatta, kendi yazılımıyla hiç uğraşmayın deriz.

Tarama Hızı
Kabaca bir performans yoklaması yaptığımızda, ürünün tarama hızı şu şekilde çıktı. 600 DPI ve 24 bitlik renk derinliğinde, A3 büyüklüğünde bir tarama tam olarak 100 saniye sürdü. Benzer şekilde 600 DPI ve 24 bit renk derinliğindeki bir A4 tarama ise 70 saniyede bitti. Tabii 300 DPI derinliğindeki baskıları 600 DPI taramanız mantıklı olmayabilir; bunu da burada hatırlatalım.

Yorum
Mustek ScanExpress A3 USB 600 Pro ürünü, KDV dahil 250 YTL'nin altındaki fiyatıyla A3 tarayıcı ihtiyacınızı görebilecek bir ürün. Kendi özel yazılımı yerine üçüncü şahıs TWAIN destekli yazılımları kullanmaya niyetliyseniz, yeterli derecede iyi sonuç verdiğini de söyleyebiliriz. Çözünürlüğü düşürdüğünüzde çok daha kısa sürelerde (300 DPI, 24 bit A4 tarama, 33 saniye) kabul edilebilir kalitede sonuçlar alabiliyorsunuz. Ürün sadece geçirgen olmayan belgeleri tarayabiliyor. Herhangi bir asetat veya dia tarama imkanınız yok. Zaten bu tür işlemler de çok yoğun yazılım desteği ve ürüne eklenecek donanımsal yeterlilik gerektiriyor. Bu da ürünün fiyatını artıracak bir durum. Dolayısıyla büyük boyutta belge taramak isteyen ve fazla masraf yapmaya niyetli olmayan kullanıcılara Mustek ScanExpress A3 USB 600 Pro ürününü öneriyoruz.Mustek ScanExpress A3 USB 600 ProTarayıcıBağlantı arabirimi: USB 2.0En Fazla tarama Boyutu: A3Tarama derinliği: 24 bit (48 bit'e kadar; ama yüksek çözünürlükte mümkün değil)Çözünürlük: 600 DPI x 1200DPIPiyasada fiyatı: ~240 YTL KDV DahilÜretici: Mustek / TayvanÜrünü sağlayan: Mascom Telefon: (212) 312 50 00

Kopyala-Yapıştır'da Yeni Boyut

Farklı klasörlerdeki dosyaları bir arada seçip kopyalamayı imkansız sanıyorsanız, hayatınızı kolaylaştıracak olan Piky Basket ile henüz tanışmamışsınız demektir.
Kopyalayıp yapıştırma işlemi, her bilgisayar kullanıcısının günlük işlerinden biridir. Elini alıştırmış olanlar, toplu dosya seçiminde Ctrl ve Shift tuşları ile çeşitli numaralar yapıp vakit kazanabilir. Ancak tüm bu numaralar, seçmek istediğiniz dosyalar aynı klasörde ise geçerli. Farklı klasörlerden bir grup dosyayı bir arada kopyalamak istiyorsanız, basit ve kullanışlı bir programa ihtiyacınız var; Piky Basket gibi.Sanal Sepetinizi Dilediğiniz Gibi DoldurunPiky Basket, Windows'ta sağ tıklamayla eriştiğiniz menüye sanal bir sepet ekleyerek, buraya farklı klasörlerden istediğiniz şekilde doldurduğunuz dosyaları tek bir kopyalama işlemi haline getiriyor. Üstelik yapıştırma işleminden sonra sepetin otomatik olarak boşaltılmasını da sağlayabilirsiniz. Yazılımın bir diğer yararlı özelliği ise, dosya hedef konumlarını da aynı şekilde kopyalayabilmesi.
Piky Basket yazılımını ücretsiz indirmek için tıklayın.

Facebook'ta Şaka Hapse Götürdü

Bir Facebook kullanıcısıysanız, yaptığınız şakalara dikkat edin. Kazara Fas Kralı'nın kardeşini taklit etmeye kalkarsanız, bu size 3 yıl hapis cezası olarak geri dönebilir!
Facebook bu, şakaya gelmez. Herkes neyin nasıl yapılacağını bilmek durumunda! Bunun en çarpıcı örneği de, Cuma günü Fas'ta yaşandı. Fas Kralı Muhammed'in kardeşini taklit eden Facebook hesabını açan genç mühendis, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.27 yaşındaki Fuad Murtada, Facebook'ta Prens Mulay Raşid'in adıyla bir hesap açıp kendini onun gibi tanıtınca başına gelmeyen kalmadı. Aslında prensi çok sevdiğini ve sadece basit bir şaka yapmak istediğini söylese de, otoriteler Fuad ile aynı görüşte değil. Sahte bilgi kullandığı ve prensin kimliğinden faydalandığı gerekçesiyle Murtada, örnek tekil etmesi açısından 10.000 dirhem (yaklaşık 1.600 YTL) para cezası ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.Adına Web Sitesi AçıldıOlay dünya basınında da geniş yer bulurken, Fuad'a yardım etmek isteyen sevenleri tarafından bir web sitesi açıldı. Sitede adli sürece ilişkin haberlerin yanı sıra Fuad ile ilgili bilgiler de yer alıyor.

Sapphire'den HD 3870 Toxic

Ekran kartı yarışındaki ivme her geçen gün artıyor. Sapphire de Vapor-X soğutmalı HD 3870 Toxic modelini tanıttı. Ürünün detayları haberimizde.
Ekran kartları arasındaki rekabet kızıştıkça kızışıyor. Son olarak Sapphire, HD 3870'in kendi markasına özel Vapor-X tek yuvalı soğutucuya sahip, daha sessiz ve daha verimli çalışan Toxic modelini tanıttı.Kutudan hız aşırtılmış şekilde çıkan Sapphire HD 3870 Toxic, 512 MB GDDR4 belleğe ve 1152 MHz bellek hızına sahip. Çekirdek hızı ise 800 MHz. CrossFireX teknolojisini de destekleyen Toxic, tek slot kaplayan tasarımı sayesinde yakın gelecekte sunulacak sürücüler ile 3 ve 4 kart kullanımına da olanak tanıyacak.

Intel'den Üç Kere İki

Intel'in bir sonraki adımı, daha fazla çekirdekli bir işlemci üretmek. Ama kaç tane çekirdek olacak? Intel'in de gösterdiğine göre, ikinin kuvvetlerine bağımlı değiliz.
Intel, AMD'den aldığı teknolojik ilhamı silikon kalıplara dökeceği Nehalem kod aldı yeni seriden hemen önce, en son Xeon işlemciler için değişik bir güncelleme yapacak. Şu anda çalışmakta olan Xeon sunucu işlemcileriyle aynı ailede yer alacağını söyleyebileceğimiz Dunnington kod adlı 45 nanometrelik ürünler, çekirdek sayısı bakımından dikkat çekici. Intel bu işlemcilerde üç tane çift çekirdekli işlemciyi bir araya getirerek altı çekirdekli işlemciyi tek bir pakette sunuyor. Her ne kadar tamamen yüklü bir eşzamanlı çoklu işlemlerde, Front Side Bus konusunda sorun yaşar mıyız, bilemesek de, daha çok çekirdeğin her yerde daha fazla performans verdiğini görmek için sabırsızlandığımızı belirtelim.

"Rahip" Geri Döndü!

İnternet kullanıcılarına müjde! Microsoft'un Windows Live (MSN) Messenger'da uyguladığı filtredeki "rahip" artık yasaklı değil. Dilediğiniz kadar "rahip" yazabilirsiniz.
MSN Messenger'da bulunan şüpheli kelime sansürünü kısa süre önce bildirip bilişim medyasının gündemini oluşturmuştuk. Şüpheli dosya isimlerini taşıyan ve genelde uzantısı olan kelimeler arasında tek başına "rahip" biraz sırıtıyordu. Hemen ardından Microsoft'un açıklama yaptığı Türkiye'de kullanılmakta olan kelimelerle ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağı yönündeydi.Anlaşılan bu değerlendirme yapılmış ve "rahip" kelimesinin davası düşmüş. Artık bu kelimeyi MSN sohbetlerinizde dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Diğer din adamları hakkında ise bir gelişme yok; "album.zip", "summer2008"... daha anlaşılır sebeplerden ötürü hâlen yasaklı listesinde.

GeForce 9 Serisinin Rotası Değişti

GeForce 9600GT'nin yankıları süredursun, serinin devamı için bazı tarihler ve saat hızları belli oldu, hatta değişiklikler bile yapıldı. Serinin yakın geleceği haberimizde.
Nvidia, GeForce 9 serisinin yol haritasında bazı düzenlemelere giderek, GeForce 9500 modellerini ekledi. Son düzenlemelerden sonra 9 serisinin yıl içinde piyasaya çıkışları şu şekilde olacak:11 Mart için gün sayan 9800GX2, G92 çekirdeğe ve 600 MHz çekirdek, 2.000 MHz bellek saat hızlarına sahip olacak. Mart ayının sonlarında piyasaya sunulacak olan 9800GTX ise 750 MHz'nin üstünde çekirdek hızına sahip olacak.3 Nisan'da gelecek olan 9800GT'nin ardından mayıs ayında da 9600GS raflarda yerini alacak. 9500 sınıfı iki model 9500GT ve 9500GS ise, sırasıyla haziran ve temmuz aylarında Nvidia ailesine dahil olacak. AMD tarafının bu kadar çeşitliliğe nasıl karşılık vereceği, merak edilen konular arasında.

AMD Fiyat Kırıyor

Ezeli rakibiyle baş etmek için çözüm üretmeye çalışan AMD; HD 3000 serisinde büyük fiyat indirimlerine gitti. HD 3870 ve HD 3850'nin yeni fiyatları bu haberde.
Nvidia 9600GT, büyük ihtimalle bir süre daha tüm haberlere bir şekilde girmeyi başaracak. AMD, Nvidia'nın yeni seri ekran kartlarının ürkütücü fiyat/performans oranları karşısında çareyi mevcut kartlarının fiyatını düşürmekte buldu. Yurtdışında 240 dolardan satılan HD 3870 modellerinin üzerindeki etikette bundan böyle 189 dolar yazacak. 512 MB bellekli HD 3850 ise, 199 dolardan 169 dolara iniş yaptı. Ülkemizdeki yeni fiyatlar henüz belirlenmemiş olsa da, benzer oranda bir düşüş bekleyebilirsiniz. Yeni fiyatlar, daha ucuz ekran kartları, daha yüksek performans, daha az ısınma… Her zaman olduğu gibi, piyasadaki rekabet yine son kullanıcının işine yarıyor.

SkyDrive Artık 5 GB

Windows Live kullanıcılarına müjde! Microsoft'un kullanıcılara sunduğu 1 GB'lık SkyDrive online sürücüsü, beta aşamasını bitirdi ve kapasitesi 5 GB'a yükseldi.
Dün itibarıyla beta aşamasını tamamlayan Microsoft'un online ortamda kullanıcılarına sunduğu depolama alanı Windows Live SkyDrive, kapasitesini de 5 GB'a çıkardı. Kaydını yaptıran kullanıcıların dosya ve klasörlerini depolayabildiği SkyDrive ile dosya paylaşımı da mümkün olacak.Microsoft bu hamleyle yakın zamanda benzer bir proje (GDrive) ile kullanıcının karşısına çıkmayı planlayan Google'dan da atak davranmış oluyor. Bakalım Windows Live SkyDrive'ın 5 GB'ına Google ne karşılık verecek?

22 Şubat 2008 Cuma

Eyvah! Sıra Sunucularda

Microsoft, masaüstü sistemlerde kullandırdığı güvenlik programı Windows Live OneCare'i, şimdi de sunucular için çıkarmaya hazırlanıyor. Şenlik başlıyor.
Microsoft'un, işletim sistemine ek olarak sunduğu güvenlik çözümleri, Norton ve Kaspersky gibi firmaları telaşlandırmış ve tekelcilik iddiaları ile gündeme gelmişti. Bu gündemin önem derecesi, şu sıralar değerini yitirmiş gibi görünüyor. Bunun nedeni belki de; Microsoft'un bu çözümlerinin, güvenlik tehditlerine karşı çok yetersiz kalması sayılabilir. Firmanın Windows Sunucu Çözümleri Sorumlusu Steven VanRoekel, bu güvenlik yazılımını sunucular içinde geliştireceklerini duyurdular. Windows Live OneCare Nedir?Microsoft'un kişisel bilgisayarlardaki virüs ve casus yazılımlardan korunmak için çıkardığı bu yazılımı kullanmak istediğinizde firma, sizi şu cümle ile karşılıyor;"Virüsleri ve casus yazılımları kaldırmanıza ve bilgisayarınızın performansını iyileştirmenize yardımcı olacak bir yol mu arıyorsunuz? Buldunuz. Tek bir yerden bilgisayar bakımı sağlayan Windows Live OneCare sizin ülkenizde bulunmadığından, Windows Live OneCare güvenlik tarayıcısı ile bilgisayarınızı ücretsiz olarak tarayabilirsiniz"Yani Türkçe işletim sistemi kullanıyorsanız kuramıyorsunuz.Bakalım, firmanın kişisel bilgisayarlarda yakalayamadığı performans, sunucularda gerçekleşecek mi?

Videolar için Google Adsense

Google, web üzerinden para kazanmak isteyenlere yeni bir kapı daha açtı. YouTube videolarına da Google Adsense geldi. İlk örnekler, başvurma bağlantısı, SDN'de.
Google Adsense (Google Reklamları), web sitesi sahiplerinin en önemli gelir kaynaklarından biri. Google Türkiye, her ne kadar rakamları net olarak açıklamasa da web sitesi sahipleri, Türkiye'de Google Adsense üzerinden toplamda milyonlarca dolar kazanıyor. Yazı, resim veya video şeklinde yayınlanabilen bu reklamlar, şimdi de Google ve YouTube videolarına dahil edildi.

Başvurmak için buraya tıklayın.

Linux'u Windows'ta Çalıştırın

Bildik emulatör programları unutun; Linux işletim sisteminin uygulamalarını, Windows çatısı altında kurarak kullanmak artık çok kolay. Tek ihtiyacınız andLinux.


Deli gönül penguene kayıyorsa ancak Windows'tan vazgeçemiyorsanız, Linux uygulamalarını Microsoft'un işletim sistemleri içinde kullanmanız sağlayacak bir yazılım mevcut. Üstelik bahsettiğimiz yazılım, VirtualBox veya VMWare gibi emulatör benzeri bir mantıkla çalışmıyor.

Gönül Penguen İster Windows Bahane

AndLinux'un temelinde, Linux'u Windows işletim sistemi üzerine kurmak yer alıyor. Böylece andLinux'u kuruluyken, Linux uygulamalarını, Windows programları kadar rahat şekilde kullanabilirsiniz. Windows 2000 tabanlı XP, 2003 ve 32 bit Vista ile sorunsuz şekilde çalışan andLinux, isteğinize göre Kubuntu veya Xubuntu'yu, masaüstünü kullanabileceğiniz şekilde kuruyor.

Burada kurduğunuz herhangi bir yazılım değil; bir işletim sistemi. Bunu göz önüne alarak KDE sürümün (Kubuntu) kapladığı 4 GB veya XFCE (Xubuntu) sürümün kapladığı 2 GB alanı normal karşılamanız gerekiyor.

Reset Tuşunu Rahat Bırakın

Bilgisayarınızı yeniden başlatmaksızın işinize yarayan Linux uygulamalarını kullanmak istiyorsanız ve buna feda edecek sabit disk alanı sıkıntınız yoksa, tamamen ücretsiz olan andLinux'u denemenizde fayda var. Hatırlatmakta fayda var, yazılımın şu an beta aşamasında ve bazı küçük hatalarla karşılaşabilirsiniz.

andLinux yazılımını ücretsiz indirmek için tıklayın.

Çevreyi Ne Kadar Koruyorlar?

Lenovo'nun AMD ile birlikte yürüttüğü Enerji Duyarlılığı Araştırması, Avrupalı bilişim teknolojileri yöneticilerine dair ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Detaylar burada.


Avrupa'daki bilişim teknolojileri yöneticilerinin çoğunun, Lenovo'nun AMD ile birlikte yaptığı araştırmaya göre 'Çevreyi Koruma Bilinci' oldukça yüksek. Ancak aynı çoğunluk, çevre ile ilgili yasal düzenlemelerden bihaber durumda.

Lenovo ve AMD tarafından 2008 Ocak ayında yapılan araştırma; İngiltere, Fransa ve Almanya'daki, 500 - 2500 çalışana sahip orta ölçekli işletmelerde gerçekleştirildi. Araştırmaya, 600'den fazla CIO ve BT yöneticisi katıldı. Ankete katılan Avrupalı BT yöneticilerinin büyük bir çoğunluğu (%82), çevreci olmak işletmeler için büyük yatırım gerektirse de, enerji tasarrufu sağlayan bir ürün için daha fazla ücret ödemekten rahatsız olmayacaklarını belirtti.

Önemli Olan İşlevi

Aynı araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise, Avrupa'daki BT yöneticilerinin karar verme sürecini en fazla etkileyen faktörün işlevsellik olması. Fiyat, enerji verimliliği, tasarım ve marka gibi kriterler ise çoğu ülkede ikinci planda kaldı.

İşlemci Soğutucunuzu Değiştirin

Eski soğutucunuz kafayı ütülemeye mi başladı? Ama elinizi kasanın içine sokup olaya müdahale edemiyor musunuz? Dikkat etmeniz gereken noktalar videomuzda.


Soğutucu değiştirmek, birçok bilgisayar kullanıcısı için karanlık bir mağarada yolunu bulmaya benziyor. Kasanın içinde hiç bilmediği bir şeyler yapmak kullanıcılara büyük bir risk içeriyormuş gibi geliyor ve dolayısıyla müdahale etmekten çekiniyorlar. Bu videomuzda, ferah bir alanda işlemci soğutucularının nasıl takıldığını, öncesinde ve sonrasında neler yapıldığını ayrıntılı şekilde anlatıyoruz.




9600GT'nin Sürücüsü de Geldi

Nvidia'nın yeni nesil ekran kartı 9600GT'nin üzerinden perde kalkar kalkmaz, 9 serisinin gelişinin bir diğer göstergesi olan sürücüler de sitede yayınlandı.

Nvidia'nın yüksek performansı uygun fiyata sunduğu 9600GT serisi dün yerel saatle 16.00 sularında resmi olarak kepenkleri açtı. Bunun ilk belirtisi olarak da 9600GT sürücüleri siteye koyuldu.

64 bit veya 32 bit Vista ile XP uyumlu sürücülerin yanı sıra Linux için de sürücüler sitenin ilgili kısmında mevcut. Yaklaşık 35 MB civarında olan 9600GT sürücüleri, bakalım ilk olarak ne zaman güncellenecek.

21 Şubat 2008 Perşembe

64 Bit Kullanıcılarına MSN Şoku!

Windows Live Messenger kullanıcısıysanız ve bilgisayarınızda, ister Vista olsun ister XP, 64 bit işletim sistemi kuruluysa, bu haber sizi yakından ilgilendiriyor.
Microsoft'un sürekli güncellediği Windows Live Messenger'ın son sürümü de yayınlandı. Otomatik olarak yapılan güncellemede ise küçük bir sıkıntı var: 64 bit işletim sistemi kullananlar, gerek XP'de gerekse Vista'da Windows Live Messenger'ın son sürümüne yükseltme yapamıyor. Hatta neredeyse Microsoft, Windows Live Messenger'ın x64 sürümünü bıraktı demek mümkün. WLM için en yeni sürüm 8.5 iken, x64 kullanıcılarına uyumlu en son sürüm ise halen 8.1. Microsoft'un neden kendi ürünlerine dahi destek vermediği büyük tartışma konusu olurken, gelecek olan bir güncelleme de dört gözle bekleniyor

GDC 08: Microsoft Notları




Game Developers Conference etkinliğinde Microsoft tarafının tek heyecan verici haberi Gears of War 2 değildi elbette. Fable 2, Ninja Gaiden II ve dahası haberimizde.
Microsoft, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok güçlü bir Game Developers Conference şovu yaptı. İlk olarak, XNA Studio tarafından Zune için 'multiplayer kablosuz mobil oyun platformu' olarak oyunlar yapılacağı duyurulmasının yanı sıra, yapımcıların herhangi bir donanıma bağlı kalmadan isteklerine göre ilk nesil veya ikinci nesil Zune cihazlarını destekleyen oyunlar yapabileceği söylendi.Ninja Gaiden II ve Fable 2 GeliyorGears of War 2'nin duyurulduğunu daha önce belirtmiştik Xbox 360 için yolda olan diğer oyunlarla ilgili çeşitli tanıtımlar da yine GDC 08'de yapıldı. Xbox efsanesi Ninja Gaiden'ın 2. oyunu için, yapımcı firma Team Ninja'dan Tomonobu Itagaki güneş gözlüğü ve deri ceketiyle sahneye çıktığında büyük alkış topladı. Haziran ayında oyuncularla buluşacak olan Ninja Gaiden II ile ilgili beğeni toplayan bir oyun içi gösterisinin ardından, sahneyi bir diğer efsane olan Fable'ın yapımcıları aldı.




Peter Molyneux, Fable 2'de yer alacak olan birkaç yeni özellikten bahsetti. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz dinamik kooperatif oynanıştı. Yani Fable 2 oynarken arkadaşlarınızı gamertag'lerinden bulup oyuna çağırabilecek ve birlikte oynayabileceksiniz. Ayrıca çağırdığınız arkadaşlar sizin oyun dünyanıza tahmin edebileceğinizden çok daha fazla etkide bulunacaklar (yuvanızı yıkmak gibi).Microsoft, A sınıfı oyunlarının yanı sıra bu yıl bağımsız yapımcıların Wii oyunlarına benzer yapımlarına da Xbox Live'da yer vereceğini açıkladı. Oyun maliyetlerinin milyon dolarlarla ölçüldüğü gittikçe büyüyen bir piyasada akıllıca bir hamle olduğu kesin. Bakalım yıl içinde Microsoft, Xbox 360 ve PC oyuncuları için başka ne gibi sürprizler sunacak.

Paramount Tekrar Blu-ray Dedi

HD DVD'nin düşüşünün ardından, büyük firmalar da hızla Blu-ray saflarına geçmeye başladı. Universal ve Paramount da aynı rotayı takip edenlerden.
İki buçuk yıl önce hem HD DVD hem de Blu-ray formatlarında filmlerini yayınlayacağını duyuran Paramount, beş ay sonra da tamamen HD DVD'ye yöneldiğini açıklamıştı. Ancak Toshiba kepenkleri indirince, Paramount'un döndüğü yer yine kürkçü dükkanı oldu.Dreamworks de dahil olmak üzere Paramount ve Universal, filmlerini yakın bir zamandan itibaren DVD ve aynı anda Blu-ray formatında piyasaya sürecek. Ancak daha önce çıkmış olan filmlerin Blu-ray medyalarında ise, müşteri talebini değerlendirip ona göre adım atılacağı söylendi. Yani Transformers'ın Blu-ray hali için biraz daha beklememiz gerekebilir.

Asus'dan Yeni LCD Monitörler


Entegre webcam içeren yeni modellerini tanıtan Asus, özellikle HDMI destekli 24 inçlik modeliyle piyasaya yeni standartlar getireceğe benziyor.
19 inç, 22 inç, 24 inç ve daha büyük LCD monitörlerden oluşan yeni koleksiyonunu tanıtan Asus, 2ms tepki süresi, 2W x 2 stereo hoparlör, HDMI çıkış ve 1,3 megapiksel entegre webcam'i yeni modellerinde standart olarak sunuyor. Full HD 1080p KalitesiÖzellikle 24 inçlik MK241H modelini ön plana çıkarmak isteyen Asus, 1920 x 1200 çözünürlüğe ve HDMI desteğe sahip bu ürünün PS3, Xbox 360 ve Blu-ray cihazlarından alınacak keyfi maksimuma çıkaracağını söylüyor. 1,3 megapiksel kamerası, mikrofonu, stereo hoparlörleri ve kulaklık çıkışı ile dünyanın ilk entegre video konferans imkanı sunan MK241H, harici bağlantılarla uğraşmadan yüz yüze görüşmek isteyenleri de düşünmüş oluyor.Teknik Veriler450 cd/m2 parlaklık ve 3.000:1 kontrast oranı sunan Asus 24" MK241H modelinde ayrıca HDMI, D-Sub, DVI-D ve ses çıkışları da mevcut. HDCP desteği ve zengin renk teknolojisiyle görüntü kalitesini artıran MK241H, kolay kullanımlı bir arayüze sahip.22 inçlik MK221H modeli ise 1680 x 1050 maksimum çözünürlüğün yanı sıra, 300 cd/m2 parlaklık ve 5.000:1 kontrast oranına sahip. HDCP destekli HDMI çıkışı, DVI-D ve D-Sub çıkışları bu modelde de bulunuyor.

Rusya Çin'i Geçti

Bilişimin yer altı dünyasında, spyware ve diğer zararlı yazılımları yayma yarışında kıyasıya rekabet sürüyor. PC Tools'un yayınladığı sıralı tam liste haberimizde.


Teknolojinin karanlık tarafı, spyware ve zararlı yazılım yapımcıları da kendi içlerinde rekabeti sürdürüyor. Güvenlik yazılımı yapımcısı PC Tools'un yayınladığı rapora göre, spyware ve zararlı kodların anavatanı olarak bilinen Çin, ufak bir yüzde farkıyla Rusya tarafından geçildi.

Aynı zamanda spam e-postalarıyla da meşhur olan Rusya, son verilere göre zararlı yazılımların % 27,9 hissesine sahip olarak dünya genelinde birinci oldu. Hemen arkasından ise % 26,5 ile Çin geliyor. Amerika ise % 10 ile üçüncü durumda.

Hedefte Türkiye de Var

Rusya'nın zararlı yazılım sunucu servislerinin Türkiye, Malezya, Çin, Panama, Singapur ve Hindistan sunucularında reklam olduklarını belirten PC Tools analisti Sergei Schevchenko, Russian Business Network adlı meşhur kötücül yazılım dağıtıcısının ipinin çekilmesinin de işe yaramadığını vurguluyor. Listenin geri kalanı ise şöyle:

1 - Rusya - % 27,89
2 - Çin - % 26,52
3 - ABD - % 9,98
4 - Brezilya - % 6,77
5 - Ukrayna - % 5,45
6 - İngiltere - % 5,34
7 - Fransa - % 3,81
8 - Almanya - % 2,14
9 - İsviçre - % 1,6
10 - İspanya - % 1,37

Kart Okuyucunuzu Siz Takın

Bilgisayarın önündeki hiç kullanmadığınız üç buçuk inçlik yuvayı işe yarar hale getirmek ister misiniz? Bilmeniz gerekenleri, adım adım videomuzda izleyin.
Disket sürücüler birkaç nadir durum haricinde artık işlevlerini yitirdi. Sözgelimi, BIOS güncellemelerini bile artık USB disklerden yapar olduk. Ayrıca sığa olarak da 1,44 MB sığaya sahip disketler ancak turşularının kurulması amacına hizmet edebilir. Diğer taraftan günümüzde her elektronik aygıtta bir bellek kartı var. Bu kartların hepsini okuyabilen bir ürünü, bir disket sürücü yerine takmak istemeniz olası. Nasıl yapılacağını adım adım gösteriyoruz.


Turk.net ve Tnn.net Satıldı

2003 yılından bu yana Sabancı Telekom bünyesinde faaliyet gösteren Turk.Net ve Tnn.net, satıldı. Yeni patronu ve bu markaların gelecek planlarını açıklıyoruz.
1996 yılından bu yana Türkiye genelinde kurumlara her türlü ses ve internet iletişimi sunan operatörlerden biri olan Netone Telekom, Sabancı Telekom bünyesinde faaliyet gösteren Turk Nokta Net'i (Turk.Net) ve Tnn.net'i satın aldı. 1995 Mayıs ayında kurulan ve Türkiye'yi ilk internet paketi, ilk kişisel web alanı, ilk Türkçe forum, ilk portal gibi yeniliklerle tanıştıran Turk Nokta Net'e, Sabancı Holding 1999 yılında çoğunluk hissesini satın alarak ortak olmuştu. 2003 yılı başında Sabancı Telekom'un kuruluşuyla birlikte Turk Nokta Net de Sabancı Telekom bünyesine geçmiş ve Turk Nokta Net erişim markası ile TNN portal markaları birbirinden ayrı faaliyet göstermeye başlamıştı.

İlginç Detaylar Bu gelişmenin aktarıldığı basın toplantısında, Netone Telekom Genel Müdürü Cem Çelebiler'e yöneltilen en ilginç sorular arasında; "Markanın devri sırasında Sabancı Telekom'un basın toplantısına neden katılmadığı" ve "Türk Telekom'un tekelinde olan bu zorlu pazara girmenin sebebi" gibi sorular vardı. Ne Kadara Satıldı?Fiyatlar konusunda net açıklamalar yapılmasa da, hem bu markalara hem de gelecek yatırımlara 5 milyon dolar ayrıldığı açıklandı. Yatırımların çok maliyetli olduğu göz önüne alınırsa, bu alan adlarının oldukça ucuza satıldığı gerçeği ortaya çıkıyor.Tnn.net Ne Olacak?Şu ana kadar kurumsal pazarda deneyimli olan Netone'ın Tnn.net gibi bir portalı nasıl yöneteceği de merak konusu. Turk.net, iletişim hizmetleri için kullanılacak bir site olmasına rağmen Tnn.net, güncel haberlerin ve faydalı bilgilerin yer aldığı bir portal. Bu satın alma ile Netone'ın internet yayıncılığı sektörüne de giriş yapmış oldu diyebiliriz

20 Şubat 2008 Çarşamba

Microsoft: "Evet MSN'de sansür var"

İşte MSN sansürünü kanıtlayan açıklama metni:
Microsoft Türkiye tüm kullanıcılarına en iyi hizmeti sunabilmek ve en mükemmel deneyimi yaşatabilmek için çalışmaktadır. Windows Live Messenger bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanıcılarımıza sunduğumuz çevrimiçi bir hizmetimizdir. Tüm hizmetlerimizi olduğu gibi Windows Live Messenger hizmetini de gelen yorum ve değerlendirmeler ışığında sürekli gözden geçiriyor ve daha mükemmel hale getirmek için çalışıyoruz. Bu bakımdan “rahip” sözcüğü ile ilgili olarak yöneltilen sorular bizim konuyu bir kez daha gözden geçirmemiz için bir fırsat oluşturdu. Bu doğrultuda bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.
Ne yazık ki bugün çeşitli tehditlere sahne olabilen İnternet ortamında, virüs veya “phishing” tarzı dolandırıcılıklarla bağlantılı olan ya da bilgisayarlara zarar verebilecek güvenlik riski taşıyan belirli sözcüklerin, URL ve dosya tiplerinin kullanımını engellemek durumunda kalabiliyoruz. Bu nedenle Windows Live Messenger bazı dosya tiplerinin paylaşılmasına veya iletişimde bulunulan kişilere aktarılmasına engel olmaktadır. “Rahip” veya “summer2008” gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir. Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız.
Bu durumun yarattığı rahatsızlık bizi de üzmektedir. Ancak bu sözcük listesini sürekli güncellediğimizi, potansiyel tehdit taşıyan yeni sözcükleri eklerken, güvenlik riski oluşturmadığını düşündüğümüz bazı eski sözcükleri de listeden çıkarttığımızı bilmenizi isteriz. Bu kapsamda, Türkiye’deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger’da kullanılabilir hale getireceğiz.

Sabit ücret umutları suya düştü


Tüketici mahkemesi Türk Telekom’un uyguladığı sabit ücretleri haklı buldu.

Türk Telekom'un uyguladığı sabit ücretlere ilişkin olarak Beykoz Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen ve basında yoğun şekilde yer bulan Beykoz Hakem Heyeti Kararı, İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi tarafından iptal edildi. Böylece telefon hizmetinde erişim maliyeti, bir başka deyişle, müşteriye tahsis edilen hattın her zaman konuşulabilir durumda tutulması karşılığında alınan bir ücret olan sabit ücretin hukuka aykırı olmadığına karar verilmiş oldu.

Sabit ücretin tüketiciye geri ödenmesi isteyen Beykoz Tüketici Hakem Heyeti'nin kararı basında geniş yer almış ve bütün Türk Telekom müşterileri için bir umut ışığı olmuştu. Ancak bu kararın Mahkemece iptali ile artık sabit ücretlerin geri ödenme konusu tamamen kapanmış oldu.

SSD diskler artık daha da hızlı


Samsung SATA II arabirimini kullanan SSD diskleri piyasaya sürdü. Günümüzde kullanılan mekanik diskleri tarihe gömecek olan flash bellek tabanlı SSD diskler şimdi SATA II arabirimi sayesinde daha da hızlı olacak. Firmadan yapılan açıklamaya göre 64 GB'lık SATA II SSD diskler saniyede 100 MB okuma, 80 MB yazma hızına ulaşabiliyor. Bu da halihazırda kullandığımız mekanik sabit disklere göre 5 kat daha hızlı veri transferi demek. SATA II arabirimine sahip Samsung SSD diskler yakın zaman içerisinde Dell ve Alienware firmasının bazı laptop modellerinde kullanılmaya başlanacak. Bu modellerle ilgili fiyat bilgisi ise henüz netleşmiş değil.

Intel'den 8 Çekirdekli Platform müjdesi




Skulltrail temelli masaüstü PC’ler 3D, HD medya ve oyun alanında yeni bir dönemi müjdeliyor..


Intel, ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda, Intel® Dual Socket Extreme Desktop Platformu’nu tanıttı. Önceki kod adı “Skulltrail” olan bu platform, toplam sekiz işlemci motoru elde etmek için iki adet dört çekirdekli Intel işlemcisini ve ATI veya NVIDIA’nın çoklu kart grafik çözümleri seçeneğini destekleyen ilk masaüstü platformlarından biri.

“Yeni 8 çekirdekli masaüstü platformumuz, yüksek performans isteyenlere yenilikçilik sunma açısından büyük bir başarı sağlayacak” diyen Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Grubu Genel Müdürü Jeff McCrea, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni Intel Desktop Board D5400XS, en hızlı masaüstü işlemcilerimizden ikisi ile birlikte pek çok dörtlü grafik çözümünün ikili olarak kullanılması esnekliğini sağlıyor. Sonuç, mükemmel bir PC performansı.”
Intel Dual Socket Extreme Desktop Platformu’nun temelini, iki adet Intel® Core™ 2 Extreme QX9775 işlemcisi ile Intel® Desktop Board D5400XS anakart oluşturuyor. Sıkı oyuncular, günümüzün önde gelen grafik yoğun oyunlarının keyfini, NVIDIA SLI veya ATI Crossfire grafik kartlarından ikisini aynı anda kullanarak çıkarabilecek. Sekiz işlemci çekirdeğinin sağladığı performans, Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda, özellikle en mükemmel oyunlara imza atan 3D animatörler, dijital ses sanatçıları ve HD video editörleri tarafından da beğeniyle karşılandı.
id Software Programlama Müdürü Robert A. Duffy, "id’de dünya klasmanında oyunlar yaratan ekip için zaman, en değerli varlıklardan biridir. Tek bir makinede sekiz güçlü Intel çekirdeğine sahip olmak, ekibimizin son çalışmalarımızı rekor hızlarda tamamlayıp test etmesine yardımcı olacak. En fazla zaman harcadığımız işlemlerden birinde, çok izlekli kodlama ve sekiz çekirdeğin tümünü kullanarak 4 saatlik işi 20 dakikanın altına indirdiğimizi gördük. Uzun vadede bu, daha iyi oyunları, eskiden mümkün olandan daha hızlı bir şekilde pazara sunmamızı sağlayacaktır” diyor.
HD videonun giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, video kodlarının çözümü ve kurgu işlerini gerçekleştirebilmek için PC’lerinden daha fazla güç bekleyen ileri düzey kullanıcıların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Söz konusu işler yeni duyurulan platformlar tarafından kolayca gerçekleştirilebildiğinden, bu olanaklar DivX gibi video geliştiricilerin ilgisini çekiyor.
DivX Inc.’in kurucularından Jerome Vashisht-Rota, “Bu sekiz çekirdeğin avantajını kullanmak için codec’imizi optimize ettiğimizde, laboratuvarlarımızda muazzam bir performans artışı kazandığımızı görüyoruz. Sekiz çekirdek teknolojisini desteklemek, PC’lerde HD video kodunu çözmek gibi işlemcilerin yoğun olarak çalıştırıldığı işlerde codec performansını önemli ölçüde artırmamıza izin veriyor, böylece kullanıcılarımıza, bekledikleri yüksek kaliteli dijital video deneyimini sunmaya devam edebiliyoruz” diyor.
Her bir Intel Core 2 Extreme Processor QX9775, 12 MB’lık L2 ön belleği, 1600 MHz’lik hızlı bir sistem veriyolu ve 3.2 GHz’de çalışan dört işlemci çekirdeğini sağlıyor. Çift soketli Intel Desktop Board D5400XS ile birlikte bu platform için modern testler ve daha ileri iş yükleri birer çocuk oyuncağıdır. Daha fazla yetenek isteyen deneyimli kullanıcılar için Intel Core 2 Extreme işlemci çarpan kilitleri (hız aşırtmaya karşı koruma) kaldırılmıştır. Bu da sistemin özelleştirilebilmesi için teknik olarak bir esneklik sağlıyor, böylece OEM’ler de daha fazla performans sağlayabilirler.
Intel performans testi direktörü Shervin Kheradpir, “Bu çift işlemcili platform, laboratuvarımızda şimdiye kadar test ettiğimiz en hızlı masaüstü PC’dir. 3.20 GHz standart frekansında çalışırken bile, 3DMark06 işlemci testinde 6481 ve Cinebench 10 testinde 20,160 değerlerine ulaştı” diyor.

HIS Radeon HD 3870 IceQ3 Turbo

HIS, HD 3870'i daha iyi soğutmayı kafasına koymuş ve bunu IceQ3 sistemiyle gerçekleştirmiş. Ayrıca hızları artırarak klasik ürünlerle fark yaratma yoluna gitmiş.
ATI Radeon kartlara odaklanmış şekilde üretim yapan üreticilerden, Hong-Kong'lu HIS, ürettiği grafik kartlarına yıllardır özel de bir soğutucu ekliyor. IceQ ismini verdiği bu soğutucu dönem dönem yenilenerek bazı eniyilemelerle geliştiriliyor. En son soğutucu ise IceQ3 olarak isimlendirilmiş ve bu defa kendisini bir HD 3870 üzerinde görüyoruz.



HIS'in IceQ3 sistemi, bu kartı diğerlerinden ayıran en büyük özellik. En azından görünürde öyle. Diğer taraftan, bu kartta önemli bir nokta daha var. IceQ3 sistemi sadece biraz daha serin çalışsın diye yerleştirilmemiş. HIS'in bu HD 3870'i aynı zamanda fabrika çıkışı olarak biraz da gazlanmış.






Olağanın Üstünde Hızlar
Kartın üzerindeki saat hızları artırılmış. Orijinali 775 MHz olan çekirdek 850 MHz, orijinali 2,25 GHz olan bellek ise 2,38 GHz şeklinde çalışıyor. Dolayısıyla bu durum, olağan HD 3870 ürünleriyle araya ciddi bir fark koyuyor. Soğutucunun başarısı olarak, dakikalarca yüksek yük altında kalan grafik kartı, bu oldukça yükseltilmiş saat hızlarına rağmen, çıt çıkarmadan çalışıyor.




HIS Radeon HD 3870 IceQ3 Turbo

Grafik kartı

Grafik işlemcisi: RV670 / HD 3870

Grafik belleği: 512 MB DDR4

Bellek veriyolu: 256 bit

Bağlantı arabirimi: PCI Express 16x

Görüntü çıkışları: 2x DVI ve S-Video

Harici güç girişi: 6 iğneli PCIe

Saat Hızları:


Grafik işlemcisi: 850 MHz

Bellek: 2380 MHz

EtkinFiyat: Yaklaşık 290 dolar + KDV

19 Şubat 2008 Salı

Firefox'da Yeni Güvenlik Zafiyeti

Alevli Tilki şaşırtmaya devam ediyor. Mozilla Firefox'un çok kısa bir süre önce yayınlanan 2.0.12 sürümünde güvenlik açığı tespit edildi. Ayrıntılar yazının devamında.
Proof of Concept (poc) türüne ait olduğu bildirilen güvenlik açığı, Firefox'u 2.0.13 sürümünü yayınlamaya zorluyor. Tespit edilen güvenlik açığına göre, Mozilla Firefox uygulamasının bilgisayarınızda kurulu olduğu dosya yolu tespit edilebiliyor ve saldırganlar tarafından çeşitli metotlarla zararlı dosyalar sisteminize dahil edilebiliyor. Kötü niyetli kişiler tarafından web sitelere gizlice yerleştirebilecek bir kod parçası ile çeşitli saldırılar düzenlenebiliyor. Zararlı içerik barındıran Javascript dosyasında benzer yapılarda çeşitli işlemler yaptırmak mümkün oluyor.Bu tarz güvenlik açıkları son günlerde Mozilla Firefox ailesi ve büyük bir takipçi kitlesi tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. Umarız Mozilla Firefox, yeni sürümüyle biz kullanıcıları daha da memnun edici bir yapıyla yoluna devam eder. Bu tür güvenlik açıklarının mağdurları arasına girmemek için her zaman Mozilla Firefox uygulamanızın güncelliğinden emin olun.

ActiveX Saldırılarından Korunun

Popüler web sitelerinde var olan ActiveX denetimlerinden kaynaklanan güvenlik açıklarının önüne geçip saldırılara karşı önceden hazırlıklı olun.
Son günlerde kötü niyetli kişiler Yahoo, Facebook ve MySpace web sitelerinde tespit edilen ActiveX denetimlerini Internet Explorer aracılığıyla kötüye kullanarak bu sitelere erişim sağlayan kullanıcıların güvenliğini tehdit eder hale geldiler.Bu ActiveX denetimlerinden yararlanarak çok fazla sayıda kullanıcıyı etkilemeye çalışan güvenlik açığı, CLSID üzerinden kullanıcıları tehdit ediyor. Internet Explorer kullanıcısıysanız, güvenlik açığından etkilenmemek için SANS Internet Storm Center tarafından hazırlanan KillBit adındaki program ile güvenli kalabilirsiniz. Sadece 4 KB olan küçük uygulamayı indirdiğinizde, güvenlik altına almak istediğiniz ActiveX denetimini işaretleyip Set tuşuna basmanız yeterli.




Facebook'ta 'Ne İzliyorum'

Windows Media Center'da izlediğiniz filmleri veya dinlediğiniz şarkıları Facebook'taki kişisel iletinizde kullanmak ister miydiniz? Anlaşılan Jussi Palo istemiş.

Windows Live Messenger'ın en popüler özelliklerinden biri olan Ne Dinliyorum, şimdi de Facebook'ta. Windows Media Center Status Tool eklentisini bilgisayarınıza kurduğunuzda, uygulama her 10 saniyede bir Media Center MediaState'i denetleyerek, değişiklikleri Facebook'taki durum metninize (veya kişisel ileti, nasıl adlandırırsanız) aktarıyor.
Yanlış Filmlerde Yakalanmayın
400 KB boyutundaki eklentiyi indirip kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp Media Center'ı açın. Facebook'a giriş yapmanızı isteyen bir pencere açılacak. Giriş yaptıktan sonra uygulamaya izin verip, kullanmaya başlayabilirsiniz. Uygulama ile ilgili tek sıkıntı, bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda tekrar Facebook'a giriş yapmayı gerektirmesi. 0.2.1 sürümü yayınlanan uygulamanın ileriki sürümlerinde dileriz bir hatırlama özelliği eklenir.
Arka planda çalışan uygulamayı kullanırken, Media Center'da film izliyorsanız Facebook'ta kişisel iletiniz "[Adınız] is watching [filmin adı]", müzik dinliyorsanız da "[Adınız] is listening to [Sanatçı adı] - [Şarkı adı]" şeklinde görüntülenecek. Uygulamanın Türkçesi henüz bulunmadığı gibi, yapımcı Finlandiyalı Jussi Palo'nun böyle bir niyeti olduğunu da düşünmüyoruz.

MSN'de Yasaklanan Kelime

Sansür, MSN'e de girdi. Bu haberde vereceğimiz kelimenin geçtiği mesajlar, karşı tarafa iletilmiyor. Bakalım Microsoft, bu ilginç duruma ne diyecek?
Bu denemeyi yapmak için MSN'i açın ve listenizde çevrimiçi olan birisine "rahip" yazıp gönderin. Sonuç, maalesef olumsuz. Mesajınız karşı tarafa gitmedi. Bu sansürün ve denetlemenin neden yapıldığı konusunda herhangi bir açıklama yok. Bu engellemenin, sadece Türkiye'deki MSN kullanıcıları için yapıldığı da söylenenler arasında. Ancak yurtdışındaki bilgisayar kullanıcılarına da bu kelimeyle ilgili sansürün uygulandığı, basit denemelerle ortaya çıkıyor

Diğer Yasak Kelimeler de Var mı?
Bu uygulama, Microsoft tarafından uygulanan sansürün hangi boyutta olduğu sorusunu da akıllara getiriyor. Yasaklanan diğer kelimelerin ne olduğu merak konusu. MSN kullanıcıları, yasaklanması muhtemel kelimeleri denemeye başladılar bile.
Güncelleme (18-02-2008 / 10:52)
MSN üzerinden gönderilen virüslerin kullandığı dosya isimleri de yasaklılar listesinde. Aşağıda, bu amaçla kullanılan en popüler isimler mevcut. "Rahip" kelimesinin, virüsler kullandığı için mi yoksa siyasi bir amaçla mı yasaklandığı halen merak konusu olmaya devam ediyor. Durumu, Microsoft Türkiye yetkililerine bildirdik ve konuyla ilgili olarak sitemize en kısa zamanda bir açıklama yapacaklarını bildirdiler.

.pifimp.exe
bush-gracioso.exe album.zip
photos.zip
images.zip
myalbum2007.zip
img301.zip
img1756.zip
hoto234.zip
pic.zip
g038_jpg.zip
secretimages56.zip
love33.zip
monica.zip
img-0012.zip
imag091307.zip
pic1273.zip
img-3773.zip
img-6434.zip
img-8197.zip
img-0950.zip
picts7053.zip
mypictures.zip
image25.zip
pics.zip
foto.exefantasma.zip
impluse.exe
downgrdr.exe
photo656.jpg
photo234.zip
img021.zip
tanyababe.zip
stuff.zip
fotos.zip
tufoto
get-messenger
2nnvc7
blockinrio
messaging-names
pictura002
messenger-scan
summer2008
messengerdeletechecker
photoalbum2007

Ücretsiz Silverlight Hosting Hizmeti


Silverlight hizmetini yaygınlaştırmak isteyen Microsoft, 4 GB ücretsiz hosting veriyor. Bu hizmetten faydalanmanın yolu adım adım bu yazıda.
Microsoft, Silverlight uygulamalarını desteklemek amacıyla ücretsiz 4 GB Hosting veriyor. Silverlight uygulamalarınızı kolaylıkla çalıştırabileceğiniz bu hizmete ücretsiz kayıt olabilirsiniz. Kayıt işlemi için aşağıdaki adımları izleyin ve bu hizmetin tadını çıkarın:Öncelikle
http://silverlight.live.com/ adresine Live ID hesabınızla bağlanıyorsunuz. Herhangi bir MSN hesabınızı kullanmanız kayıt işlemi için yeterlidir.

Manage Account bağlantısından yeni bir hesap oluşturmalısınız. Ardından Manage Applications bağlantısını kullanarak Upload işlemi yapacağınız sayfaya erişim sağlayabilirsiniz.Yükleyeceğiniz dosya formatının ZIP ve dosya boyutunun 22 MB'dan az olması gerekiyor. Tüm bu işlemleri tamamladıysanız, bir sonraki adım olarak size yüklediğiniz uygulamaya ait bir test bağlantısı ve web sitenize eklemeniz gereken kodlar verilecektir. Böylelikle Silverlight çalışmalarınızı kolaylıkla paylaşabilirsiniz.

Logitech'den diNovo Mini

Klavyenin basit bir çevre birim olduğu günler geride kaldı. Farklı tasarımlı yeni Logitech diNovo Mini ile bilimkurgu filmlerine adım atmaya hazırlanın.Klavyeniz artık avuç içinizde! Logitech'in yeni klavyesi diNovo Mini, avucunuza oturarak kullanım alanınızı inanılmaz şekilde genişletiyor. Kaliteli arka aydınlatması ile her türlü ışık ortamında kullanabileceğiniz diNovo Mini, aynı zamanda bütünleşik ClickPad'i ile ister fare olarak, isterseniz de yön tuşları şeklinde kullanımı mümkün kılıyor.Şarj edilebilir Li-ion pilleriyle uzun ömürlü kullanım vadeden klavye, Bluetooth 2.0 bağlantısıyla da güçlü bağlantı sunuyor.
Klavyeye bakış açınızı değiştirecek videoyu izleyin:

Firefox'ta Sona Doğru

Kullanıcı sayısı giderek artan ve Internet Explorer'ın korkulu rüyası haline gelen Firefox, yeni sürüm için bir adım daha attı. İlk görenlerden olun.
Merakla beklenen tarayıcı Firefox 3, web alışkanlıklarına göre yeniden optimize ediliyor ve hem güvenli hem de keyifli bir sörf için bütün yeteneklerini ortaya koymaya çalışıyor. Son sürüme çok az bir zaman kala son beta sürüm de yayınlandı ve kullanıcıların beğenisine sunuldu. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, siz de Firefox'un gelecekte nasıl bir şey olacağını şimdiden deneyerek öğrenebilirsiniz.

Firefox 3 Beta 3'ü indirmek için buraya tıklayın.

Yenilikler
:: Geliştirilmiş güvenlik

:: Daha kolay kullanım
:: Zenginleştirilmiş kişiselleştirme seçenekleri
:: Geliştirilmiş platform seçenekleri
:: Daha hızlı sörf imkanı

PDF'leri Word Dosyasına Çevirin

Bir zamanlar dokunulmaz olan PDF dokümanları üzerinde artık düzenleme yapmak, yeni bileşenler eklemek ve hatta Word dokümanına çevirmek, ücretsiz bir yazılımla mümkün.
Word dosyalarını PDF haline getiren birçok uygulamanın olduğu doğru. Ancak PDF'ten Word dosyası yapmak, PDF to Word Converter 1.1'in işi. Bu ücretsiz yazılım sayesinde PDF biçimindeki dosyaları Word dokümanı haline getirip üzerinde oynama yapabilir veya yeni bileşenler ekleyebilirsiniz.Kısa süren kurulumdan sonra dönüştürmek istediğiniz PDF'i seçip hedef konumu belirleyerek dönüştürme işlemini yapabilirsiniz. Varsayılan fontu ve görsellerle ilgili düzenlemeleri yapabildiğiniz ayarlar da PDF to Word Converter 1.1'de mevcut. Son derece hızlı çalışan uygulama, PDF'ten bakıp yazma işlemini de tarihe gömebilir.

Sessiz Sakin Güç Kaynağı


PC Power and Cooling'in Silencer serisi güç kaynağı, düşük sıcaklıklarda yüksek performans vermek için üretilmiş. Bu güç kaynağına yakından bakıyoruz.
PC Power and Cooling, Amerika kökenli bir üretici. Ürünlerinde dikkat çeken en önemli özelliklerden iki tanesi, gayet sade ürünler sunmaları ve bir anlamda tutucu bir tasarım sergilemeleri. Bu tutuculuk kötü anlamda değil elbette; sadece dışarıdan baktığınızda herhangi bir güç kaynağıyla karıştırmanız olası. Buna aldanmazsanız sorun yok; çünkü PC Power and Cooling'in Silencer ürünleri verebildiklerinden daha düşük niteliklere sahipmiş gibi etiketleniyorlar.
Denenen testlerde kullandığımız Silencer 610 Watt, saatlerce süren testlerden sonra bile ciddi bir ısınma göstermiyor.






Olağan şartlarda, etiketlerde ürünlerin verebilecekleri performansların üzerindeki değerleri görürüz. Bu noktada, PC Power and Cooling'i için çok olsun ama az gelmesin, düşüncesi sebebiyle tebrik ederiz.

Her Kartı Çalıştırır


PC Power and Cooling Silencer 610 Watt tek bir +12 V kanalı üzerinden 49 amper akım verebiliyor. Ürün üzerindeki çıkışların hepsi sabit kablo ile sağlanmış durumda ve çift grafik kartı çalıştırmanız için gerekli iki tane 6 iğneli bağlantı mevcut. Bu 6 iğneli bağlantılardan bir tanesi, seçiminize bağlı olarak 8 iğneli şeklinde çalışabiliyor (yanında küçük bir ek kablo var). Dolayısıyla AMD üretimi eski ATI Radeon HD 2900 XT veya yeni HD 3870 X2 gibi grafik kartlarını çalıştırdığınızda Overdrive menüsünü görebiliyorsunuz. Bu üründe ayrıca Nvidia SLI logosunun da bulunduğunu hatırlatalım.


Yüksek Verimlilik
Ürün yeterince sessiz ve iki grafik kartı bağlasanız bile etrafa dehşet saçacak bir sıcaklık hissetmiyorsunuz. Önemli bir özellik olarak da ürün üzerinde 80+ ibaresi mevcut. Bunun anlamı 80 yaşın üzerine hitap ettiği şeklinde yorumlanmamalı. Bunun anlamı, ürünün %80'in üzerinde bir verimliliğe sahip olması. Bu durum, hem elektrik faturanız, hem de dünyanın doğal dengesi için önemli bir artı.

Özetle...
PC Power and Cooling'in 610 Watt'lık güç kaynağı benzer seviyedeki ürünlerden biraz daha pahalı olabilir. Fakat aynı şekilde benzer ürünlerden çok daha geniş toleranslarla çalışabilecek bir ürün.

PC Power and Cooling Silencer 610 WattGüç kaynağı

Güç çıkış miktarı: 610 Watt

Biçim: ATX

Fan: Arkada, 80 mm

Fişler:ATX: 24 iğne

İşlemci: 4 iğne ve 8 iğne

Sürücü: 8 büyük, 1 küçük

PCIe: 2x 6 iğneli, biri 8 iğneli olabiliyor

SATA: 6 tane

DDR3'e Sert Giriş: OCZ ReaperX HPC

Bellek uzmanı OCZ, ReaperX HPC ürünleriyle hem amatör overclock meraklılarını hem de uzmanları şaşırtmaya devam ediyor. Isı borulu belleklere merhaba diyoruz.
Intel'in şu sıralarda etrafta bulunabilen X38 ve yeni gelecek X48 anakartlarıyla DDR3 belleklere daha da ısınıyor olacağız. Tabii bu ısınmanın yakıcı boyutlara ulaşmaması için, özellikle de hız değerleri zorlanacak belleklerde soğutmanın da önemini vurgulamak istiyoruz. Bu vurguyu yapması için ise işin uzmanıyla görüşeceğiz. OCZ'nin ürettiği ReaperX HPC serisi bellekler, üzerlerinde gelişmiş bir soğutma sistemi barındırıyor. Hayır, bu defa su soğutma için özel hazneler değil, yerleşik bir ısı borusu sistemi mevcut.


OCZ ReaperX HPC PC3-10333 bellekleri 2x1 GB ve 2x2 GB'lık setler halinde satılıyorlar. Bize ulaşan ürün içinde 2x1 GB modüller bulunan setti. Ürünler varsayılan olarak 1333 MHz hızda ve 6-5-5-20 gecikme süreleriyle çalışıyorlar. Fabrika çıkışı değerler olan 6-5-5-18 süresi için genellikle elle müdahale etmeniz gerekiyor. Bu değerler için varsayılan gerilim ise 1,85 Volt.Özel Soğutucu SistemHPC, açılım olarak Heat Pipe Conduit, anlamına geliyor. Isı Borusu Kanalı şeklinde bu terimi yerelleştirebiliriz. ReaperX HPC ürünlerinde kullanılan ısı borusu sistemi, her bir bellek modülüne temas ederek bellek parçaları üzerindeki havayı anında belleklerin üzerindeki peteklere iletiyor. Sistem kasa içindeki hava akımından, tercihen işlemcinin üflediği havadan faydalanmak üzere tasarlanmış.



Bir hatırlatma olarak, belleklerin klasik gerilim ve hızlarda çalıştırılması esnasında bir ısınma meydana gelmiyor. Dolayısıyla, eğer zorlamayacaksanız bu soğutucuların pek bir anlamı yok. Belki sistem kararlılığını "six sigma"nın ötesine taşırsınız. :)





Gelişmiş Perfromans
Her ne kadar DDR3 kullanan platformlar gayet gelişmiş BIOS'lara sahip olsa da bazı anakartlarda sorun yaşayabiliyorsunuz. Böyle bir anakartta denediğimizde ürünlerin üzerindeki gerilimle biraz oynayarak 1066 MHz hızında 5-5-5-15 olarak hiç zorlanmadan çalıştırabildik. Tabii bu belleklerin esas mahareti, 1,9 V gerilimine geldiğinde 1900 MHz'e doğru, garantiyi devre dışı bırakmadan, yönelmeleri. Bu performans artışı da ürünlerin yüksek fiyatını açıklıyor. Bu noktada üzerlerindeki soğutucuların da önemini anlıyorsunuz.
OCZ ReaperX HPC
Sistem belleğiTürü: DDR3 PC3-10333
Çalışma frekansı: 1333 MHz
Gecikme süreleri: 6-5-5-18
Varsayılan çalışma gerilimi: 1,85 V

Palit GeForce 8600 GT Super+1GB



Giriş seviyesi grafik kartlarına önemli bir alternatif olan GeForce 8600 serisi grafik kartları için Palit bir de 1 GB belleği olan bir model öneriyor. Palit, giriş seviyesi ve orta seviye kartları yüksek bellekli modellerle piyasaya sürmek konusunda oldukça tutarlı. Daha öncelerde 8500 GT super 1 GB'ını çıkarmıştı; bu defa bir üst model diyebileceğimiz 8600 GT'nin 1 GB belleğe sahip modeline bakıyoruz. Üründe dikkati çeken ilk nokta, çift yuva kaplaması ve Palit'in daha üst seviye ürünlerinde de görmeye alıştığımız büyük grafik işlemci soğutucusu. Bu kart PCB olarak 8800 GT Sonic ürününün biraz daha kısası diyebiliriz; ayrıca önceki bellekler önünde ısı emini bir plaka olmaması gibi bir ayrıntı daha var.

Saat Hızları
Kartın üzerinde GPU-Z yazılımıyla gördüğümüz değerler şu şekildeydi:
Grafik işlemcisi: 540 MHzBellek: 1000 MHz EtkinShader: 1296 MHz



DDR2 Kayıp Sayılmaz
Belleğin DDR2 olması ilk bakışta bir kayıp gibi görünebilir; fakat bu seviyedeki grafik kartlarında DDR3 kullanmak hem maliyeti artırır, hem de bu maliyet karşılığında çok fazla bir şey elde etmezsiniz. Açıkçası aynı şekilde 1 GB bellek de performansa, şimdiye kadarki deneyimlerimize baktığımızda yüksek örneklemeler hariç, çok fazla etki etmiyor.


Kartın arka tarafında gördüğünüz üzere iki DVI ve bir S-Video çıkışı mevcut. Çift monitörde oyun oynanmaz (nişangâh iki monitör arasına geldiği için :) ) ama iş ve oyunu bir arada götürebilirsiniz. Kartın üzerindeki kallavi soğutma gözünüzü korkutmasın; uzun süren oyunlarda bile kendisinden çıt çıkmadı. Bilgisayar başlatılırken duyduğunuz uğultu ise sistem açıldığında geçiyor.



Palit GeForce 8600 GT Super 1 GBGrafik kartı Grafik işlemcisi: G84
Grafik belleği: 1024 MB
DDR2Bellek veriyolu: 128 bit
Bağlantı arabirimi: PCI Express 16x
Görüntü çıkışları: 2xDVI ve S-Video
Harici güç girişi: Yok
Saat Hızları:
İşlemci Hızı: 540 MHz

Bellek Hızı: 1000 MHz etkin
Shader Hızı: 1296 MHz
Fiyat: 114 dolar + KDV